Sayfalar

29 Mayıs 2014 Perşembe

Tavuklu Tel Şehriyeli Salata


En sevdiğimiz ve sık sık yaptığımız salatalardan biri. Biraz uğraştırıcı ama neticesi güzel ;)

Malzemeler
2 su bardağı tel şehriye
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı su
1/2 tavuk göğsü (haşlanmış, didiklenmiş)
taze soğan, kornişon turşu, mısır
garnitür, maydanoz, dereotu, kırmızı biber

sos için
zeytinyağı
nar ekşisi
limon, tuz

Yapılışı
  • Tel şehriyeleri sıvıyağda rengi kahverengiye dönünceye kadar kavuruyoruz. 1 su bardağı kaynamış su ve biraz da tuz ekliyoruz. Kısık ateşte suyunun çekmesini bekliyoruz. Suyunu çekince şehriyeleri demlenmeye bırakıyoruz.
  • Geniş bir kaba, ince ince doğranan maydanoz, soğan ve dereotunu alıyoruz. Üzerine didiklediğimiz tavukları, küp küp doğradığımız kırmızı biber ve kornişon turşuyu son olarak da mısır ve garnitürü ekleyerek karıştırıyoruz. 
  • Servisten önce zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve bir tutam tuzdan oluşan sosu salatanın üzerinde gezdiriyoruz.
    Afiyet olsun.

26 Mayıs 2014 Pazartesi

İncirli Sarma


Kurabiyenin her çeşidini severim özellikle pofuduk olanları :) Ağızda dağılan, yumuşak kurabiye sevenler mutlaka incirli sarmayı denemeliler.

Malzemeler
3 su bardağı un
1 paket margarin (oda sıcaklığında)
1 çorba kaşığı yoğurt
1 kahve fincanı pudra şekeri
kabartma tozu, vanilya

içi için
8-9 adet kuru incir
3 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı fındık içi

Yapılışı
  • İncirleri sıcak suda 15 dakika bekletiyoruz. Yumuşayan incirleri küp küp doğrayıp tarçın ve fındıkları üzerine ekliyoruz.
  • Unu geniş bir kaba alıp içerisine yağ, yoğurt, pudra şekeri, kabartma tozu, vanilyayı ekleyip kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğuruyoruz.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içine incirli harçtan koyuyoruz. Kurabiyelere istediğimiz şekilleri verdikten sonra yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz. 
  • 180 dereceli fırında hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz. Sıcakken üzerine pudra şekeri serpiyoruz.
    Afiyetle;)

21 Mayıs 2014 Çarşamba

Sosyete Mantısı

Bilindik ve çok kolay bi tarif. İşten eve gelince pratik şeylere yöneliyor insan çoğu zaman. Bugünümün de kurtarıcısı bu oldu..

Malzemeler
2 yufka
300 gr kıyma
1 adet soğan
tuz, karabiber
yufkaların üzeri için
1/2 su bardağı su
4 yemek kaşığı sıvıyağ
üzeri için
2 yemek kaşığı tereyağı
nane, pulbiber, yoğurt

Yapılışı
  • Soğanları ince ince doğrayıp sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Üzerine kıymayı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Tuz ve karabiber ekliyoruz. (istenirse az miktarda salça da eklenebilir)
  • Yufkaları 4'e kesiyoruz. Her bir parçanın üzerine sıvıyağ-su karışımından serpiyoruz.Yufkanın geniş ucuna boydan boya kıymalı harçtan koyuyoruz. Daha sonra çok sıkı olmayacak şekilde gül böreği şeklinde sarıyoruz. Üzerine sıvıyağ-su karışımından sürerek 180 dereceli fırında üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz.
  • Bir sos kabında tereyağını eritip pulbiber ve nane ekleyip kavuruyoruz. Fırından çıkardıktan sonra böreklerin üzerine yoğurt (istenirse sarımsaklı) ve naneli-biberli yağdan döküp servis yapıyoruz.
    Afiyet olsun..

19 Mayıs 2014 Pazartesi

Kuzenlerle ;)


Ablamın da benim de tatil günümüzdü ve en güzeli bayadır görüşemediğimiz kuzenlerimizi davet edelim dedik. Sümeyra, Nesrin ve Zeynep.. ve tabi ki minik kızları Reyhan ve Elif İrem. (Yalnız kızlar bizi çok şaşırtarak evde olduklarını unutturdular, birkaç saat boyunca o derece sessiz ve tatlı tatlı oynadılar) Düğün fotoğraflarına baktık (7 ay geçtiğine inanamadık), geçen zamanın acısını çıkardık, "daha sık görüşelim" dedik..

Menüdekiler
Zeytinyağlı yaprak sarma
Arpa şehriyeli salata
Kıymalı şerit poğaça
Papatya poğaça
Ağlayan pasta
Patates salatası
Minik pizzalar
Üç renkli börek



Üç Renkli Börek
 
Bu enfes böreği Şafak'la tanımıştım. O kadar çok beğenmiştik ki saolsun bu hafta okula da bi tepsi yapıp getirmişti. Bu kadar beğenince evde de yapmak farz oldu. (Bundan sonraki misafir gruplarında da sıkça yaparız bunu dedik) Tek farklılık ben yumuşak böreklerden hoşlandığım için sosuna yoğurt ekledim. Çıtır böreklerden hoşlanıyorsanız sadece tereyağı eriterek de yapabilirsiniz ;)

Malzemeler
3 yufka
2-3 patates
4-5 havuç
1 demet ıspanak
tuz, pulbiber
sosu için      1 su bardağı yoğurt
                     1 çay bardağı sıvıyağ
üzeri için     1 yumurta sarısı
                     susam, çörekotu

Yapılışı
  • İlk olarak patatesleri haşlayıp içerisine tuz ve pulbiber ekleyip eziyoruz. Daha sonra havuçları rendeleyip sıvıyağda bir tutam tuz ekleyerek soteliyoruz. En son olarak da ıspanakları ince ince doğrayıp biraz da tuz ekleyerek pişiriyoruz.
  • Yufkayı açıp üzerine yoğurt ve sıvıyağ karışımından oluşan sostan gezdiriyoruz. Yufkanın üzerine haşlanmış patatesleri eşit dağılacak şekilde serpiştiriyoruz. Yufkanın üzerine tekrar bir yufka daha koyup, sostan gezdirip bu sefer ıspanakları eşit miktarda ekliyoruz. Son yufkayı da diğerlerinin üzerine koyup, sostan gezdirip sotelediğimiz havuçları dengeli bir biçimde dağıtıyoruz. 
  • Üç katmanlı yufkayı rulo şeklinde sarıp, ortadan ikiye keserek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra susam ve çörekotu serpiştirerek 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıktıktan sonra dilimleyerek servis yapıyoruz.
    Afiyet olsun..

Elif'in notu: Börek dilimlendikten sonra rulolar yan yatırılıp tepsiye dizilerek de pişirilebilir. Üst görüntüsü ve çıtırlığı değişecektir. 


18 Mayıs 2014 Pazar

Rus Salatası


Yemelere doyamadığım bi salata. Yapımı kolay, tadı enfes ;)

Malzemeler
4-5 patates (haşlanıp küp küp doğranmış)
3 adet havuç (haşlanıp küçük küpler halinde doğranmış)
2 adet yumurta (haşlanmış beyazı küpler halinde doğranmış)
kornişon turşu (küpler halinde doğranmış)
1 su bardağı yıldız şehriye (haşlanıp süzülmüş)
konserve bezelye
doğranmış dereotu
mayonez, tuz, karabiber

Yapılışı
  • Baharatlar ve mayonez hariç tüm malzemeleri iyice karıştırıyoruz.
  • Malzemeler iyice karıştırıldıktan sonra istenilen miktarda mayonezi ve baharatları ekliyoruz.

    Afiyet olsun..

17 Mayıs 2014 Cumartesi

Nutellalı Kurabiye


Malzemeler
250 gr margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı pudra şekeri
2,5 yemek kaşığı kakao
1 yumurta
3,5-4 su bardağı un
kabartma tozu, vanilya
1 çay bardağı toz şeker (kurabiye dışına)
nutella (piştikten sonra üzerine)

Yapılışı:
  • Geniş yoğurma kabının içerisine margarin, pudra şekeri ve yumurtayı alıp bi güzel yoğuruyoruz. Daha sonra içerisine kakao ve vanilyayı ekliyoruz. Son olarak da unla birlikte kabartma tozunu ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. (un yavaş yavaş hamurun kıvamına göre eklenir)
  • Yumuşak hamurdan ceviz büyüklüğünden parçalar kopartıyoruz. bu parçaları tozşekere bulayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
  • Kurabiyelerin ortalarına parmak ucumuzla çukur oluşturarak 175 derecede pişiriyoruz.
  • Kurabiyeler soğuyunca çukur kısımlarına 1 çay kaşığı nutella koyarak servis ediyoruz.
    Afiyet olsun..

Davet Sofrası


Perşembe günleri artık benim misafir ağırlama günüm oldu. Okuldan sonraki boşluğu misafirle değerlendirmek epey keyifli oluyor benim için. Mutfakta uğraşmak, yeni tarifler denemek en güzel deşarj yöntemlerinden biri ve sevdiğim birşeyle meşgul olduğum için de mutlu oluyorum. Geçtiğimiz haftalardan birinde misafirlerime hazırladığım soframın menüsü şöyleydi.....

Menüdekiler
zeytinyağlı yaprak sarma
tel şehriyeli tavuk salatası
nutellalı kurabiye
peynirli börek
ıspanaklı gül böreği
kısır
kıymalı rulo poğaça
peynirli poğaça (aynı mayalı hamurdan)
un helvası
yoğurtlu erişte salatası
damla sakızlı muhallebi



16 Mayıs 2014 Cuma

Çikolatalı Cheesecake

 

Malzemeler:
tabanı için:  2 paket burçak bisküvi
                    1 avuç fındık
                    3 yemek kaşığı tereyağı

keki için:     3 yumurta
                    1 su bardağı şeker
                    1 paket krema
                    300 gr labne
                    2 yemek kaşığı un
                    1 paket vanilya

sosu için:     1 paket krema
                    80 gr bitter çikolata

Yapılışı:
  • Blendırdan geçirdiğimiz bisküvileri ve fındıkları, eritilmiş tereyağı ile iyice yoğurup kelepçeli kalıbın içine iyice bastırarak yerleştiriyoruz.
  • Çırpma kabında yumurtaları ve şekeri çırpıyoruz. İçine labne, krema, un ve vanilyayı da ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Oldukça sıvı bir kek hamuru elde ediyoruz.
  • Bastırdığımız bisküvilerin üzerine dökülen kek hamurunu 190 derecede 35-40 dk kadar (üzeri biraz sertleşip kızaracak) pişiriyoruz. Soğuması için beklemeye alıyoruz. 
  • Kaynama noktasına kadar ısıtılmış kremanın içerisine bitter çikolataları atarak hazırladığımız ganaj sosu biraz soğuyunca bekletildiğinde ortası çöken cheesecake'imizin ortasına dökerek soğuması için buzdolabına alıyoruz. Soğuduktan sonra dilediğimiz gibi süsleyerek servis yapıyoruz.
Afiyet olsun :)