Sayfalar

28 Ağustos 2014 Perşembe

Soslu Patlıcan


Tarifin kimden olduğunu duyunca gülebilirsiniz, İBB'den :)

Esra büyükşehir belediyesinin sosyal tesislerinde hep soslu patlıcan yediğini çok beğendiğini söylüyordu. Sitesinde tarifi görünce kahkahayı bastım ama hemen denemek de farz oldu. İlk çatalda Esra "ablaaa aynısı olmuş ellerine sağlık" deyince "tamam" dedik "artık bunu hep yaparız."
Sıkça yapıyoruz da ;)


Malzemeler
patlıcan, çarliston biber, domates
zeytintağı, tuz, sarımsak

Yapılışı
  • Alaca soyulan patlıcanlar zeytinyağında güzelce kızartılır. Üzerine aynı şekilde doğranmış çarliston biberler eklenir. Biraz kavrulur. Son olarak da küp doğranmış domatesler eklenerek sarımsak, tuz ve bir çay bardağı kadar su ilavesinden sonra kapak kapatılarak pişirilir. 
  • Soğuk servis edilir.


Afiyetler ;)


24 Ağustos 2014 Pazar

Kuskuslu Mercimek Çorbası


Yeni çorba arayışlarına devam :) Bu sefer ki çorba Oktay usta'dan..

Malzemeler
1 çay bardağı kuskus
1 çay bardağı kırmızı mercimek
1 soğan
1 çorba kaşığı terayağı
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı salça
kuru nane
su, tuz

Yapılışı
  • Kırmızı mercimeği yıkıyoruz. Küçük bir tencereye alıp üzerini aşacak kadar soğuk su koyarak kaynatıyoruz ve 10 dakika pişiriyoruz.
  • Başka bir tencereye tereyağını alıp üzerine kabuğu soyulmuş ince doğranmış soğanı koyuyoruz. Pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Üzerine unu ilave edip 2 dakika kavuruyoruz. Salça ilave edip çırpma teliyle bir iki kez döndürdükten sonra soğuk su ilave ediyoruz.
  • Kuskusları tencereye döküyoruz. Haşlamış olduğumuz mercimeği de, suyu ile birlikte tencereye döküp kaynar su ile kıvamını ayarlıyoruz. Kuskuslar pişene kadar çorbayı kaynatıyoruz. Pişmesine yakın tuz ve nane ekliyoruz.
    Afiyetle.. ;)

23 Ağustos 2014 Cumartesi

Peynirli Kırmızı Biber Sarma


Yemek seçiciliğim yüzünden kırmızı bibere biraz mesafeli olduğum doğrudur :) ama Elif sayesinde sıkça yaptığımız, beğenilen, tarifi istenilen ve davet sofralarına çokça yakışan bir meze kırmızı biber sarma..

Malzemeler
1 kavanoz közlenmiş kırmızı biber
4 dal taze soğan
1 su bardağı beyaz peynir (ezilmiş)
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı ceviz (iri dövülmüş) veya çörekotu

Yapılışı
  • Közlenmiş kırmızı biberlerin içlerini temizliyoruz. Soğan hariç tüm malzemeleri karıştırarak peynirli bir iç hazırlıyoruz. 
  • Peynirli içten bir tatlı kaşığı alarak biberlerin geniş kısmına yerleştiriyoruz. Biberleri yaprak sarması gibi sarıyoruz.
  • Soğan dallarını kaynar suda 5-6 saniye bekletip çıkarıyoruz. Hazırladığımız biberleri taze soğanla bağlıyoruz.Üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı gezdirerek servis yapıyoruz.
    Afiyetle..

18 Ağustos 2014 Pazartesi

Bir "gün" klasiği daha ;)


Lise grubumuzla her ay ki buluşmamızın durağı bu ay bendeydi. Yine bol eğlenceli, çok kahkahalı bir gün oldu. Şükrolsun böyle arkadaşlar verdiği için Rabbime..

Menüdekiler
julyen Salata
naneli erişte salatası
kısır
patatesli kol böreği
haşhaşlı mısır unlu puf poğaça
mini pizzalar
çikolatalı rulo poğaça
kaşarlı sarma
incirli kurabiye
ağlayan pasta

14 Ağustos 2014 Perşembe

Köfteli Yayla Çorbası


Evlenmeden önce tarhana, mercimek ve şehriye çorbası haricinde hiçbir çorba hakkında deneyimim yoktu. Annemiz çeşit çeşit çorba yapardı biz yerdik. Rahattık yani :) Şimdi iş başa düştü. Farklı çorbalar yapma derdine düştüm. Çok yemek seçtiğim için de alanım biraz kısıtlanıyo aslında. Ama bu çorba gerçekten çok hafif ve enfes. Özellikle yaz ayları için ideal bence. 

Malzemeler
400 gr yoğurt
2 çorba kaşığı tepeleme un
1 adet yumurta
3 su bardağı su
tuz

köfte için;
200 gr kıyma
1 adet soğan
tuz, karabiber

sosu için;
2 kaşık tereyağı
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pulbiber

Yapılışı:
  • Derin bir kapta yoğurdu, yumurtayı, unu, ve tuzu güzelce çırpıyoruz. Üzerine 3 bardak suyu koyup hafifçe karıştırıp tencereye alıyoruz. 
  • Tencerede kaynayana kadar ara ara karıştırıyoruz. Kaynamaya yakın hazırladığımız ve misket gibi yuvarladığımız köfteleri çorbanın içerisine yavaşça bırakıyoruz.
  • 10-15 dakika ağır ateşte kaynatıldıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz. Sosu kavurduktan sonra çorbanın üzerine döküyoruz.
    Afiyet olsun ;)

10 Ağustos 2014 Pazar

Nutellalı Pamuk Kek


Çok hafif ve lezzetli bir kek.. Tarif hamurger..

Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağından bir parmak eksik süt
1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
2 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı nutella
2 su bardağı un
kabartma tozu, vanilya
üzeri için
çikolata sosu (istenirse)

Yapılışı
  • Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayrı kaplara alıyoruz. Şekerin yarısını sarıların kabına, yarısını akların kabına alıyoruz.
  • Yumurta akı olan kabı mikserle yüksek devirde köpürtüp şeker eriyene kadar çırpıyoruz. Diğer karışımı da iyice çırpıyoruz.
  • Yumurta sarılarının olduğu kaba süt ve sıvıyağı ekleyerek çırpıyoruz. Aynı kaba kakao, un, vanilya, kabartma tozu ekleyerek pürüzsüz olana kadar çırpıyoruz. Pürüzsüzlük sağlanınca nutella ilave ediyoruz. Bunun üzerine de köpürtülmüş yumurta akını ilave ediyoruz. Spatula yardımıyla söndürmeden karıştırıyoruz.
  • 170 dereceli fırında pişiriyoruz. Piştikten sonra soğumaya bırakıyoruz.
    Afiyetle..