Sayfalar

31 Ekim 2015 Cumartesi

Elmalı Tart

Malzemeler
2,5 su bardağı un
150 gr margarin (oda sıcaklığında)
1/2 su bardağı toz şeker
2 yumurta sarısı
kabartma tozu

içi için;
3 orta boy elma
1/2 su bardağı tozşeker
dövülmüş fındık
tarçın

üzeri için;
pudra şekeri

Yapılışı
  • Elmaları soyup rendeliyoruz. Küçük bir tencerede şekerle birlikte kısık ateşte pişiriyoruz. (suyunu çekene kadar) Piştikten sonra soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca tarçın ve dövülmüş fındık ekliyoruz.
  • Hamur malzemelerini derin bir kapta yoğuruyoruz. Cevizden biraz büyük bir parça ayırıyoruz. Kalan hamuru merdane yardımıyla yuvarlak şekilde açıyoruz . 
  • Tart kalıbını margarinle yağlıyoruz ve açtığımız hamuru kalıba yerleştiriyoruz. Üzerine elmalı harcımızı yayıyoruz. Son olarak ayırdığımız hamurdan uzun şeritler yaparak kafes şekli yapıyoruz. (ayrılan hamur tartın üzerine de rendelenebilir benim yaptığım gibi)  180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. 
  • Fırından çıkarınca pudra şekeri serperek servis yapıyoruz.

27 Ekim 2015 Salı

Bezelyeli Patates Çorbası

Çorba çeşitleri noktasında baya bir eksiğim var. Okulda arkadaşlarla çorbalar hakkında konuşurken baya bir tarif topladım ve ilk denememi yaptım :)

Malzemeler
3 orta boy patates
1 havuç
1/2 su bardağı bezelye (istenirse)
1,5 lt su

terbiyesi için;
1 yemek kaşığı un  (tepeleme)
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı süt

sosu için;
1 yemek kaşığı kırmızıbiber
1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı
  • Patatesleri ve havuçları soyup küp küp doğuyoruz. Tencerenin içine biraz sıvıyağ döküp patatesleri ve havuçları (istenirse bezelyeleri) içine döküyoruz. Bir iki karıştırdıktan sonra su ekliyoruz. Bol suda kaynatmaya başlıyoruz.
  • Başka bir tencerede tereyağını ve unu karıştırıyoruz. Kavrulan unun içerisine sütü azar azar ekliyoruz. Topaklanmamasına dikkat ediyoruz.
  • Patatesler ve havuçlar yumuşadığında terbiyeyi yavaş yavaş çorbanın üzerine ekliyoruz. (Koyu kıvamlı olursa sıcak su eklenebilir)
  • Birkaç dakika daha kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan alıyoruz ve çorbayı rondodan geçirip tuz ekliyoruz.
  • Sos tenceresinin içerisine tereyağını ve kırmızı biberi alıyoruz. Kırmızı biberi kavuruyoruz ve çorbanın üzerine ilave ediyoruz.
    Afiyetle:)

26 Ekim 2015 Pazartesi

Pratik Tavuklu Türlü

İşten eve geldiğinizde pratik bir şeyler yapmak istiyorsanız türlü tam size göre. Türlüyü yaparken ocağın başında durmanıza, ara ara da karıştırmanıza gerek yok. Tarife buyrun:)

Malzemeler
1 orta boy soğan
3 orta boy patates
5 adet çarliston biber
2 adet patlıcan
3 adet domates
kişi sayısınca tavuk budu (incik)
2 yemek kaşığı salça,
1 yemek kaşığı tuz

Yapılışı
  • Türlüyü yapacağımız tencerenin dibine biraz sıvıyağ döküyoruz.
  • Soğanı, patatesi, patlıcanı, domatesi soyuyoruz. Soğanları küp küp doğrayıp tencerenin en altına döküp yayıyoruz. Daha sonra çarliston biberlerin içini temizleyip küçük parmak boyutunda kesiyoruz.
  • Soğanların üzerine biberleri, onların üzerine de incikleri diziyoruz. Aynı şekilde patates, patlıcan ve domatesleri doğruyoruz ve sırasıyla ilk önce patatesleri daha sonra patlıcanları ve en son olarak da domatesleri döküyoruz. 
  • Ayrı bir kabın içerisinde salçayı, tuzu karıştırıyoruz ve üzerine sıcak su ilave edip sos haline getiriyoruz. Hazırladığımız salçalı sosu yemeğin üzerinde gezdiriyoruz. (yemeği geçmeyecek)
  • Orta ateşte 35 dakika pişiriyoruz. Afiyetle:)

25 Ekim 2015 Pazar

Zeytinli Poğaça

Zeytinle pek aram yok aslında, hatta hiç. Kahvaltılık olarak bile evimde bulunmaz. Anca misafir gelirse:) Ta ki eşim zeytinli poğaça isteyene kadar :) Ben de hemen denedim tabi ki :) Zeytin seviyorsanız böreklerin içinde, poğaça içlerinde bolca kullanabilirsiniz. Afiyetle gençler:)

Malzemeler
125 gr oda sıcaklığında tereyağı/margarin
1,5 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
aldığı kadar un

içi için; 
çekirdekleri çıkarılmış zeytin

üzeri için;
1 yumurta sarısı
susam

Yapılışı
  • Yaş mayayı ılık süt ve şekerle eritiyoruz.
  • Hamur malzemelerini bir kaba alarak ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğuruyoruz. Daha sonra dinlenmesi için mayalanmaya bırakıyoruz. (yaklaşık 30 dakika)
  • Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak yuvarlak şekil veriyoruz. İçine parmağımızı bastırarak çekirdeği çıkarılmıış zeytinlerden koyuyoruz. Tekrar yuvarlak bir şekil veriyoruz. 
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam/çörek otu serpip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
    Afiyetle..

20 Ekim 2015 Salı

Beyaz Lahana Sarması

İşten eve gelince saatlerce dolma sarmak bi müddet sonra işkenceye dönüşüyor. Küçüklükten beri beyaz lahana sarması hastasıyım. Eşimde aynı kafadan olunca sık sık bizim evde yapılıyor kendileri :) O yüzden alternatif sarma modeliyle karşınızdayım. Bildiğiniz rulo börek gibi sarılıyor. Bu yüzden bi kaç dakika da tencereniz hazır.
Afiyetle yiyin gençler ! Mutfağı sevin :)

Malzemeler
1 orta boy beyaz lahana
2 soğan
2 su bardağı pirinç
350 gr kıyma
salça, tuz,
karabiber, kırmızıbiber

Yapılışı
  • Beyaz lahananın yapraklarını ayırıyoruz ilk iş olarak. Derin bir tencereye su koyup kaynatıyoruz. Ayırdığımız lahana yapraklarını azar azar tencereye atıyoruz. Lahanaların az yumuşaması yeterli. ( Suyun içerisinde çok bırakılırsa hamur olur.) Haşlanan yaprakları çıkarıp geniş bir kabın içerisine alyoruz.
  • Soğanları soyup küp küp doğruyoruz ve büyük bir kasenin içerisine alıyoruz. Üstüne yıkadığımız pirinçleri, kıymayı, salçayı ve baharatları ekliyoruz. Güzelce harmanlıyoruz. 
  • Haşlanan beyaz lahanayı parçalara ayırıyoruz. Lahananın bir ucuna pirinçli harçtan şerit şeklinde koyuyoruz ve rulo şeklinde sarıyoruz.
  • Tencerenin dibine lahana yapraklarında seriyoruz. (Dibi tutarsa ilk onlar yansın diye) Rulo şeklinde hazırladığımız dolmaları üzerine yerleştiriyoruz.
  • Bir kabın içerisine 1 yemek kaşığı salça, yarım çay bardağı kadar sıvıyağ, tuz ve sıcak su koyuyoruz. İyice karıştırdıktan sonra hazırladığımız dolmaların üzerine döküyoruz. (Salçalı su dolmaların üzerini geçmeyecek)
  • Kısık ateşte yapraklar iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz.
    Miss:)

19 Ekim 2015 Pazartesi

Kıymalı Havuçlu Makarna

Malzemeler
1 orta boy soğan
1 havuç
1 çorba kaşığı tarhun
250 gr kıyma
1 paket makarna

Yapılışı
  • Soğanı soyup küp küp doğruyoruz. İçerisine soyup rendelediğimiz havuçları da ekleyip az yağda kavurmaya başlıyoruz.
  • Soğanlar ve havuçlar pembeleşince içerisine kıymayı ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Tuz ve tarhun ilavesi yaptıktan sonra altını kapatıyoruz.
  • Bol kaynayan suda makarnalarımızı pişiriyoruz. Haşlanan makarnaları süzdükten sonra kıymalı harcımızın içine alıp karıştırıyoruz. 
  • Tencerede bir iki çevirdikten sonra altını kapatıp servis ediyoruz..
    Afiyettttle...

15 Ekim 2015 Perşembe

Kadayıf Çanağında Enfes Muhallebi

Yine enfes bir tatlı :) 
Tarif Emine'mden :) Kendisi harika yemekleriyle meşhurdur Uşak'ta. Her gittiğimde evine, kendi evimde gibi hissettirir beni. Harika sofralar hazırlar, süperötesi sohbeti vardır ayrıca :) Kadayıf çanağında muhallebiyi de ilk onda yedim. Enfesti.. Hemen tarifi alıp denedim.. 
Porsiyonluk bir tatlı olduğu için sunumu şık, yapımı biraz oyalayıcı olsa da değiyor inanın. Ben bu tarifi aşağıda verdiğim ölçülerin yarısını kullanarak hazırladım. Çünkü misafir sayım azdı. Yarım ölçü kullanmama ragmen 16 muffin kabı kullandım. Yarım ölçüyle 16 porsiyon elde edebilirsiniz yani.. Şimdiden afiyetle şekerler ;)

Malzemeler
250 gr kadayıf
125 gr tereyağı
2 yemek kaşığı pudra şekeri

Muhallebi için;
1 lt süt
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
2 çay bardağı tozşeker
1 poşet krem şanti
100 gr labne
vanilya

Yapılışı
  • İlk önce tereyağını eritiyoruz ve içine pudra şekerini ilave ediyoruz. Kadayıfları geniş bir kaba alıp üzerine tereyağlı karışımı döküp iyice harmanlıyoruz.
  • Tereyağıyla iyice harmanlanan kadayıfları muffin kablarına koyup kenar kısımlarına bastırarak çukur oluşturuyoruz. (çay bardağının tabanıyla çukurları belirginleştirip sıkılaştırabilirsiniz)
  • Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında kadayıflar pembeleşene kadar pişiriyoruz.
  • Süt, nişasta, un ve şekeri bir tencerede karıştırıp pişirmeye başlıyoruz. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alıyoruz. 
  • Pişen muhallebinin içine krem şanti, vanilya ve labne peynirini ekliyoruz. Mikserle güzel bir şekilde çırpıyoruz.
  • Kızaran kadayıflar soğuduktan sonra kalıplardan çıkarıp içlerini muhallebiyle dolduruyoruz. (Muhallebiyi buzdolabında bekletip sıkma torbasına koyup çanakların içini doldurabilirsiniz. Sunum olarak daha güzel)
  • İsteğe göre çeşitli meyveler veya dövülmüş fındık/cevizle süsleyebilirsiniz.


8 Ekim 2015 Perşembe

Baykuş Kurabiye

Uzun bir aradan sonra merabalar efendim :)
Kısa bir tatil molası vermiştik :p her nekadar tatil süremiz dillere destan olsa da bizim açımızdan kısacıktı:) Heybemizde birsürü anıyla döndük şükürler olsun.. Bu tatil aralığında yemek yapmanın, buraya eklemenin, tarifi uygulayanların yorumlarını duymanın beni desarj ettiğini bir kez daha anladım. O yüzden tekrar Vira Bismillah diyorum.
Aslında siteye eklemek için biriken o kadar tarif var ki, hepsi benim ertelememe maruz kaldı tatil boyunca:)  İnstagram da baykuş kurabiye fotolarını da görünce "neden ben de yapmıyorum" dedim ve sizler için denedim. Sonuç tabiki de gülümseten cinsten ;) Yaptığım kurabiyelerden okuldaki arkadaşlara da test ettirdim bu arada. Hepsinden geçerli not aldı. Özellikle çocukların çok çok  hoşlanacağı bir tarif.
Mutlaka deneyin efendim memnun kalmama olasılığınız yok!

Malzemeler
150 gr margarin (oda sıcaklığında)
1 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 kahve fincanı nişasta
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
3 su bardağı un

gözleri yapmak için; damla çikolata
gaga yapmak için; badem

Yapılışı:
  • Derin bir kabın içerisine pudra şekerini, margarini, vanilyayı ve yumurtayı alıyoruz. Çok iyi bir şekilde yoğuruyoruz.
  • İyice yoğurulan malzemenin içerisine kabartma tozu ve nişastayı ilave ediyoruz.
  • Son olarak da unu azar azar ilave ediyoruz. Kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğuruyoruz.
  • Kıvama gelince 1 saat buzdolabında bekletiyoruz.
  • Buzdolabında dinlendirdiğimiz hamuru 1 cm kalınlığında açıyoruz. Su bardağıyla yuvarlakları kesiyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yuvarlak olarak kestiğimiz kurabiyeleri diziyoruz. (ister tam yuvarlak şekil yapabilirsiniz isterseniz su bardağıyla kafa kısmından tekrar bir kesik daha oluşturabilirsiniz benim gibi)
  • Gözlerini yapmak için, misket büyüklüğünde iki parça hamur elip elimizde yuvarlayıp, yanyana göz yapıp ortalarına damla çikolata batırıp yassı bir şekil almasını sağlıyoruz.
  • Bademlerden de gagasını yapıyoruz. İsterseniz gaganın altına çatalla çizikler oluşturabilirsiniz. Yine aynı şekilde yanaklarını çay bardağıyla hafif bastırıp şekillendirebilirsiniz.
  • Hazırlanan kurabiyeleri 180 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişiriyoruz.
    Afiyetle canlar :)