Sayfalar

11 Eylül 2013 Çarşamba

içli köfte


Kendisi annemin spesiyallerindendir. Tarifi ilk elden oktay usta'dan sanırım. Zamanla yapa yapa bişeyler ekleyip çıkardığını, ölçüleri değiştirdiğini söyledi. Tarif onun, annemsiz yaptıklarımda da güzel sözler işittim hep ama anne eli başka tabi. Onda şekiller çok daha afilli :)

Dışarıda da yerim, gittiğim misafirliklerde de, bilmiyorum size iddialı gelir mi ama ben annemden daha güzel yapanına rastlamadım :) İddiası olan varsa söylesin, kendi yapıyorsa getirsin yiyelim :) "Şurda enfes yapıyorlar" deyin üşenmem giderim :))

Çok çok sevdiğim bir yemek ya da meze. Yapıp buzluğa atabileceğiniz güzel bir lezzet. 10'luk ya da 20'lik buzdolabı poşetleri misafir geldiğinde çok güzel kurtarıcı olur size. Bu arada dışındaki bulgura da kıyma katanlar var, gittiğim bir evde yemiştim ama bence ağır oluyor. Kıymanın yalnızca içte kalması çok çok daha iyi. Ayrıca içini bol cevizli yaparsanız daha lezzetli oluyor benden söylemesi ;)

Malzemeler:
Dışı için:  2 sb ince bulgur
                 1 sb irmik
                 1 yumurta
                 tuz, karabiber, kimyon
                 1 yemek kaşığı salça
                 1 soğan (rende)
                 2 çorba kaşığı un

İçi için:     1/2 kg kıyma
                 2 tane soğan
                 1 çay bardağı kırılmış ceviz
                 1 tutam maydanoz
                 1 yemek kaşığı salça
                 2 yemek kaşığı tereyağı
                 tuz, karabiber

Yapılışı:
  • Bulguru köfteyi yoğuracağımız tepsiye alıyoruz. Üzerine irmiği ilave ediyoruz ve ikisini birden yarım çay bardağı ılık suyla ıslatarak yoğuruyoruz. Rende soğan, salça, yumurta, un, baharatlar ve tuzu da ilave edip iyice yoğuruyoruz. Kuru gelirse hafif su ilavesini unutmayın. Annemin ifadesiyle kıvam sakız gibi olacak :) 
  • Soğanı ince ince doğruyoruz. Tereyağıyla soğanları tavada hafif çevirip kıymayı ilave ediyoruz. Kıyma suyunu çekince salça, tuz, karabiber ve maydanozu katıp iki çevirip ocağı kapatıyoruz. Kapattıktan sonra kıymalı içimizin cevizini katıyoruz. Artık içimiz hazır. Hazır olan içi BUZDOLABINA koyuyoruz. Burası önemli çünkü içimizin yağının biraz donması gerekiyor ki köftelerimizi düzgünce kapatabilelim. İşte bu yüzden kıymalı içte asla sıvıyağ kullanmıyoruz. Tereyağı olmalı ki dolaba koyunca donsun ;)
  • Bulgurlu  dış harcından elimize ceviz büyüklüğünde toplar yapıyoruz. Hafifçe ıslattığımız ellerimize her aldığımız topu iyice yoğuruyoruz. Köfte sol eldeyken sağ elin işaret parmağını köftenin içine sokup köftenin kenarlarını incelete incelte kıymalı içi koyacağımız yuvayı açıyoruz :) Kenarlarının delinmemesine + eşit kenarlı inceltmeye + kenarların kalın olmamasına dikkat ediyoruz. Sonra tatlı kaşığı marifetiyle içine kıymalı içi koyuyoruz ve iki ucu da hafif sivri olacak şekilde köfteyi kapatıyoruz. Kapatırken istersek yine elimizi ıslatabiliriz.
  • Şimdi içli köfteyi iki farklı pişirme çeşidi var. Sadece haşlamak isterseniz 1.5 lt suyu kaynatın. 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Kaynayınca köfteleri içine atın. Haşladığınız kabınız darsa çok sayıda köfte atmayın, sıkış tepiş olmasınlar gençler. Kısık ateşte beş dk yeterli. Kevgirle sudan çıkardığınız köfteleri, iki çorba kaşığı tereyağında tavada çevirdiğiniz pul biberlerin içine atın, iki çevirin, hop servis tabağına.
  • Kızartmak isterseniz -ki ben bunu çok çok daha fazla seviyorum- : Bol yağda derin bir tencerede pembeleşinceye kadar arkalı önlü çevirerek kızartmanız yeterli..
Afiyetler, ballar, şekerler :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder