Sayfalar

12 Ağustos 2013 Pazartesi

Hünkar Beğendi


Yemeğe misafir gelecekse aklıma gelen ilk yemektir hünkar beğendi. Yapılışının birazcık zahmetli oluşundan mı, kuzu etinin lezzetinden mi bilemiyorum, bence en kallavi ana yemeklerden biridir kendisi. Aynı zamanda Osmanlı saray mutfağının da en önde gelen yemeklerinden, biliyorsunuz. Hatta onu hangi hünkar'ın beğendiğine dair birkaç rivayeti bile var :)

Kuzu etinin tadını sevmeyenler tabi ki dana eti de kullanabilirler, yalnız aldıkları etin yumuşak olmasına dikkat etmeliler. Bazı tariflerde ete mantar katan var, domates katan var, sarımsak katan var, defne yaprağıyla aroma katan var, hatta ayvalı hünkar beğendiyi de duymuşsunuzdur belki. Ben biraz daha sade seviyorum sanırım. Ama dilerseniz tarifi istediğiniz gibi zenginleştirebilirsiniz.

ps. Beğendi artarsa et dışında ekmekle de mis gibi yenilebilir, salata olarak servis edilebilir, ki ben çok severim :)

Tarif, birkaç hünkar tarifinden derleyerek ve değiştirerek, benden...

Malzemeler:
Eti için:    1/2 kg kuzu eti
                 1 soğan
                 5 - 6 çarliston biber
                 salça
                 tuz, karabiber

Beğendisi için:    5 - 6 patlıcan
                           3 çorba kaşığı un
                           2 sb süt
                           sıvıyağ (unu kavumaya yetecek kadar)
                           kaşar peyniri rendesi (yaklaşık 2 sb) 
                           tuz, karabiber

Yapılışı:
  • İlk yapılacak iş patlıcanları közlemek. Ben ocakta közlemeyi tercih etmiyorum, çünkü böyle yaparsanız beğendiyi yerken bariz köz tadını alırsınız. Fırının ızgarasına dizilen patlıcanlar bir güzel közlendikten sonra çıkarıp soyuyoruz (Izgaranın altına içine yağlı kağıt serilmiş boş bir tepsi koyun ki fırın temizlemek zorunda kalmayın:) Daha sonra da çok çok ezilmelerine fırsat vermeyecek şekilde rondodan geçiriyoruz. 
  • Patlıcanlar fırındayken eti hazırlayabiliriz. Bir soğanı ince ince doğruyoruz, çarlistonları da doğrayıp ekliyoruz ve etle beraber bir güzel pişiriyoruz. Burdaki sıralama konusunda annemle hiç anlaşamamışızdır :) Ben soğan ve çarlistonu ya etle beraber ya da etten önce koyarım tencereye. Annemse et pişmeye yakın koyar. Benim soğanlarımın çok piştiği için ette kaybolmasını sevmez. Keyif sizin ;) Et pişince, salçasını, tuzunu, karabiberini ekliyoruz ve etle işimiz bitiyor.
  • Ayrı bir tencerede unu sıvıyağla kendini bırakana kadar kavuruyoruz. Sonra soğuk sütü üzerine azar azar dökerken bir yandan da hızlı hızlı karıştırıyoruz (derin çelik tencere tercihen). Eğer beğendinizi biraz daha akışkan kıvamda severseniz sütü artırabilirsiniz. Bu arada yemeği erken yapıyorsanız bekleyen beğendi birazcık kuruyacak, aklınızda olsun. Beğendinin sosu biraz pişince önce ezilmiş patlıcanları, sonra tuzu-karabiberi, birkaç karıştırmadan sonra da rende kaşarı ekliyoruz. Kaşar eriyince beğendiğimiz hazır.... (Beğendiniz soğursa servisten önce mutlaka ısıtın)
  • Servis tabağına önce beğendiyi sonra eti koyarak servis ediyoruz..
      Afiyetler olsun :)


2 yorum:

  1. Çok sevdiğim hatta en sevdiğim yemeklerin başında gelir:)
    Sizin evde bu yemeği tatma şansım olmuştu ım ımm çok lezizdi
    Beklemeden deneyin tarifi:)
    Ellerinize sağlık canlarım
    Elifcim bloğun hayırlı uğurlu olur inşaAllah
    Kocaman Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim Kübracım :)
    Tavsiyen için de güzel yorumların için de :)
    İnşallah deneyen herkes çok çok beğenir.

    YanıtlaSil